Program

Vabimo vse, ki jih veselijo tehnološki dosežki, znanstvena spoznanja in naravoslovni eksperimenti. Spoznali boste:

 • Ali je etični heker, heker?
 • Kako delajo roboti v naših tovarnah?
 • Kako se povezujeta strojništvo in medicina?
 • Kakšne eksperimente delajo na fakultetah?
 • Kako izdelati svoj miniaturni ekosistem?
 • Kako s pomočjo knjižnice pridemo do najbolj osupljivih podatkov in kako hitreje naredimo raziskovalno nalogo?
 • Kako kreativno je lahko učenje na strojni šoli?
 • Kako odzivni so študenti medicine?
 • Kako se odziva humanoidni robot Nao?
 • Kaj je krožno gospodarstvo?
 • Kako z obnovljivimi viri napajamo mesto?

PROGRAM

četrtek , 26. 1. 2023

 
9:00 – slavnostna otvoritev 4. Festivala znanosti Maribor z odprtjem razstavnih prostorov
9:30 – predavanje Ali je etični heker, heker? (Miloš Krunić, A1)
10:00 – predavanje Velika 5G dirka: hitra pustolovščina skozi svet mobilne tehnologije (Marjana Senčar Srdič, A1)
11:00 – predavanje Kako s hibridnim avtom peljemo v prihodnost? (dijaki TŠC)
12:00 – predavanje Ali je etični heker, heker? (Miloš Krunić, A1)
12:45 – predavanje Kako s hibridnim avtom peljemo v prihodnost? (dijaki TŠC)
13:15 – predavanje Knjižnica s kavča (Sandra Jesenek, Mariborska knjižnica)

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

A1

Digitalizacija in s tem povezana vseprisotnost modernih tehnologij se je neopazno zlila z našim vsakdanjim življenjem in s tem posledično narašča tudi spletni kriminal. Strokovnjaki iz A1 nam bodo zato na Festivalu znanosti Maribor predstavili kako poskrbeti za varnost na spletu, kdo so hekerji in kakšna je njihova motivacija, kako prepoznati napade in se pravočasno zaščititi. Z veliko praktičnimi primeri nam bodo pokazali varno pot za delo na spletu.

ADK d.o.o.

Podjetje ADK bo predstavilo izdelke, ki jih izdelujejo v tej veliki tovarni in so tudi plod varjenja robotov. Prikazali nam bodo tehnološke postopke pri izgradnji žerjavov in kakšen je pomen inženirjev.

VIRS d.o.o.

VIRS je podjetje z lastnimi tehnološkimi inovativnimi rešitvami, piše nove in pomembne trende na področju robotizacije in avtomatizacije na slovenskih tleh in na tujem. Del tega nam bodo prikazali tudi na festivalu.

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru bo predstavila raziskovalno delo v posameznih laboratorijih, pa tudi različne eksperimente.

Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru

Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru že desetletja izobražuje inženirje, ki pomagajo soustvarjati boljšo prihodnost. Na festivalu bodo predstavili izdelke narejene s pomočjo 3D tiska, ki so nastali v sodelovanju z medicinsko fakulteto.

Kar sam se bo predstavil humanoidni robot Nao, ki navdušuje s svojimi plesnimi sposobnostmi in poskrbi, da na prizorišču ne bo dolgčas.

Obiskovalci bodo lahko preizkusili očala za navidezno resničnost ter se z njihovo pomočjo potopili v svet zapletenih inženirskih sistemov, predstavljeni pa bodo tudi zanimivi in drzni tekstilni izdelki, ki so nastali pod okriljem katedre za tekstilne materiale.

Mariborska knjižnica

Je nad Mariborom res letel zeppelin? Kdo in kako je poskrbel za dvig Vodnega stolpa v Mariboru? Kako deluje človeško telo? To in še mnogo več bodo obiskovalci izvedeli v zanimivih bazah podatkov in pri raziskovanju elektronskih virov, ki so brezplačno dostopne članom Mariborske knjižnice.

Tehniški šolski center Maribor

Tehniški šolski center bo predstavil kako mlade vzpodbujajo h kreativnosti v svojih moderno opremljenih učnih prostorih. Mladi dijaki nam bodo prikazali kako s hibridnim avtom peljemo v prihodnost.

Društvo študentov medicine Maribor

Društvo študentov medicine Maribor nam bo predstavilo hitre in odzivne akcije pri reševanju življenj in zdravja ter veliko drugega.

SRIP

Strateško razvojno-inovacijsko partnerstvo – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo (SRIP – Krožno gospodarstvo) je povezava slovenskega gospodarstva, izobraževalno-raziskovalnih in razvojnih institucij, nevladnih organizacij in drugih zainteresiranih, v sodelovanju z državo, v nove verige vrednosti po načelih ekonomije zaključenih snovnih tokov. Vizija SRIP – Krožno gospodarstvo je trajnostno povečati učinkovitost in konkurenčnost domačega gospodarstva pri prehodu v krožno gospodarstvo.

Gimnazija in srednja šola za kemijo in farmacijo Ruše

Na Gimnaziji in srednji šoli za kemijo in farmacijo Ruše se dijaki uspešno izobražujejo v programih splošna gimnazija, kemijski tehnik in farmacevtski tehnik. Dijaki so aktivni in imajo veliko znanja in spretnosti na področju laboratorijskega dela, eksperimentov in tehnike kot tudi na drugih splošnih predmetnih področjih. Na 4. Festivalu znanosti Maribor bodo predstavili zanimive eksperimentalne primere iz stroke ter različne dosežke dijakov in šole.

Druga gimnazija Maribor

Raziskovalna dejavnost na II. gimnaziji Maribor ima dolgo in bogato tradicijo, saj že več kot tri desetletja  vzpodbujajo mlade  k raziskovanju in na ta način nekoliko drugačnemu učenju. Veliko njihovih dijakov si je tako pridobilo nova znanja in veščine, odkrilo naklonjenost do izbranega raziskovalnega področja, si s pomočjo tega izbralo študij in poklic.

Center eksperimentov Maribor

V Centru eksperimentov Maribor spodbujajo željo po dodatnem znanju in radovednost v vseh obdobjih. Ponujajo možnost spoznati raziskovalno dejavnost, napredne tehnologije in delo v modernih industrijah ter nove poklice na področju tehnike in naravoslovja.
Izvajajo atraktivne delavnice s področja naravoslovja in tehnike, posvečajo se tudi modernim tematikam kot so obnovljivi viri energije. Letos bodo predstavili moderni in atraktivni didaktični pripomoček Elektropa, ki so ga razvili z namenom približevanja in lažje razlage obnovljivih virov mladim.

Tropicarium

Diplomirani ekolog in naravovarstvenik Miha Leitinger bo predstavil na Festivalu znanosti Maribor edinstveni miniaturni ekosistem s tropskimi rastlinami in didaktični pripomoček Moje malo močvirje. Zeleni svet v malem. 

Fakulteta za tehnologijo polimerov

Fakulteta za tehnologijo polimerov bo predstavila zakaj dobra plastika ni znanstvena fantastika in kaj ponuja študij tehnologije polimerov.