Center eksperimentov Maribor – Evropski kulturni in tehnološki center so.p.

Kot organizator Festivala znanosti Maribor želimo približati znanost širši javnosti skozi informiranje o aktivnostih in rezultatih na področju znanosti in tehnologije, izboljšati javno percepcijo znanstvenikov in znanstvenic ter motivirati mlade za raziskovanje in pridobivanje novih znanj. Na Festivalu se bomo predstavili z maketo na temo obnovljivh virov energije ter delavnico, kjer bomo udeležencem prikazali izdelavo bioplastike. Želja po dodatnem znanju in spodbujanju prirojene radovednosti v vseh obdobjih je dragocen cilj, ki mu je zavezan Festival znanosti Maribor.

www.ektc.si

Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru

Na Festivalu znanosti Maribor bodo študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru predstavili študijske programe ter študentsko projektno delo na razvoju 3D tiskalnika (projekt Po kreativni poti do znanja) in ŠIPK projekt ‘Razvoj kompetenc študentov za krožno gospodarstvo (KROKEC)’.

Produkcijska hiša Studio Legen

Naši partnerji iz produkcijske hiše Studio Legen vam bodo predstavili najnovejšo tehnologijo na področju virtualne resničnosti. Popeljali vas bodo v neverjetni VR svet in vam s pomočjo ekskluzivnih Oculusovih VR očal predstavili najnovejše pridobitve na področju VR tehnologije. Izkoristite edinstveno priložnost. Na voljo vam bodo očala QUEST, RIFT S, ter Oculus GO tako, da se bo za vsakega entuziasta našla primerna izkušnja.

www.studio-legen.si

Društvo Center za pomoč mladim Maribor

Društvo Center za pomoč mladim Maribor bo predstavilo svojo dejavnost v mladinskem sektorju, delavnice za srednješolce, treninge socialnih veščin, prostovoljstvo in doživljajsko igrišče, ki je dopolnilo 9. obletnico svojega delovanja.

Društvo študentov medicine Maribor

Društvo želi na strokoven način ozaveščati in deliti znanje o aktualnih problematikah javnega zdravstva s širšo nestrokovno javnostjo. Na Festivalu znanosti Maribor se bodo predstavili s projektoma ZaŽivljenje! in Melita. Z ZaŽivljenje! bodo ozavestili obiskovalce Festivala o problematiki in pomenu prve pomoči, poskušali odstraniti strah pred pristopom ponesrečencu in dejanskemu nudenju prve pomoči. S projektom Melita bodo na Festivalu širili znanje o sladkorni bolezni, ki je danes eden pomembnejših zdravstvenih problemov sveta.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru bo udeležencem predstavila aplikacijo »Guess the Emotion« pri kateri morajo igralci poslušati izrečene stavke in v obliki kviza izbrati s kakšnimi čustvi so bili izrečeni. Prav tako bodo imeli na stojnici hologram, ki prikazuje različne 3D objekte in sortirnik, ki po barvi razvršča bombone v različne posodice.

Štajerski avto dom iz Maribora

Trend v avtomobilizmu so trenutno hibridna vozila. Toyotini hibridi prihranijo gorivo, imajo manjše emisije in celo napolnijo svoje baterije, ne da bi jih bilo treba priključiti. Tudi uporabniška izkušnja je za voznike hibridov veliko boljša. To, kako hibridna vozila delujejo, vam bo na primeru vozila Toyota predstavil Štajerski avto dom iz Maribora.

Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza, PUM-O

Program, ki mladim med 15. in 26. letom pomaga na poti k njihovim ciljem (dokončanje šole, služba, karierna orientacija, raziskovanje interesov…). Pumovci niso znanstveniki, jih pa včasih v njihovih pumovskih projektih ali interesnih dejavnostih »zanese« tudi v znanstvene vode. Kaj in kako delajo, ter kako v njihovo zgodbo vpletajo znanost, boste videli na njihovem predstavitvenem prostoru. Pripravljajo tudi PUMov znanstveni kviz z nagradami, ki so jih sami pripravili.

Fakulteta za tehnologijo polimerov Slovenj Gradec

Fakulteta za tehnologijo polimerov Slovenj Gradec je z gospodarstvom tesno povezana in mednarodno uveljavljena akademska ustanova. Gradi na odličnosti študija, razvojnega in raziskovalnega dela ter študentom in podjetjem omogoča pridobivanje znanj iz enega najbolj zanimivih tehnološki področij na svetu, ki ga bodo predstavili tudi na Festivalu znanosti Maribor.

Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše

Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše izobražuje dijake v programih splošna gimnazija, kemijski tehnik in farmacevtski tehnik. Dijaki šole so uspešni na številnih področjih. Na Festivalu znanosti Maribor bodo prikazali strokovno delo na področju kemije in farmacije. Predstavljeni bodo tudi zanimivi aktualni projekti na šoli.

Medobčinsko društvo slepih

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor bo na Festivalu znanosti Maribor predstavilo tehnologijo, ki jim je pomoč v vsakodnevnem življenju – optične in elektronske lupe, mobilne telefone z govorno podporo, govore in brajeve ure, prilagojene družabne igre, …

OŠ Bojana Ilicha

OŠ Bojana Ilicha OE bolnišnični oddelki na kliniki za pediatrijo UKC Maribor bodo predstavili delovanje oddelkov in enostavne naravoslovne eksperimente, ki so ponovljivi tudi doma.

SBS TUNING – SBS skupina d.o.o.

Podjetje SBS TUNING – SBS skupina d.o.o. bo pokazalo kako povečati moč sodobnim bencinskim in dizelskim motorjem, predstavilo sisteme za prečiščevanje izpušnih plinov ter razvoje krmilnih programov oziroma kalibracij elektronike sodobnih vozil, delovnih strojev in plovil.

Štajerska gospodarska zbornica

Štajerska gospodarska zbornica bo predstavila aktualno Strateško razvojno – inovacijsko partnerstvo – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo ter primere dobre prakse – projekte članov partnerstva. Slovenska podjetja se v sodelovanju z razvojno-raziskovalnimi inštitucijami z inovacijami na področju krožnega gospodarstva postavljajo ob bok vodilnim akterjem, ki uvajajo načela krožnega gospodarstva v svetu.

Fakulteta za naravoslovje in matematiko – Univerza v Mariboru

Fakulteta za naravoslovje in matematiko – Univerza v Mariboru se bo predstavila z Lego Mindstorms robotki. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v programiranju robotkov, spoznali in preizkusili bodo različne senzorje. Prav tako bodo obiskovalci lahko pobližje spoznali osnovne električne gradnike in z njimi sestavili preproste električne kroge. Morda pa pripravimo še kakšno presenečenje.

Tehniški šolski center Maribor

Tehniški šolski center Maribor se bo predstavil z raziskovalnim delom dijakov, ki bodo predstavili modelarske rakete in kako izdelati raketni motor na trdo gorivo ter aktualnimi trendi iz industrijskega oblikovanja.

Profidtp d.o.o.

Na Festivalu znanosti Maribor sodeluje tudi podjetje Profidtp d.o.o. z revijo IRT3000, v kateri  predstavljajo Inovacije, Razvoj in Tehnologije, ki gospodarstvu tlakujejo pot v novo milenijsko obdobje. Revija IRT3000 poroča o novostih, dosežkih in dobrih praksah v naprednih tehniških in drugih industrijskih panogah. Z informiranjem strokovnih javnosti spodbuja prenos rešitev in znanja v industrijo. Vse to z namenom dosegati konkurenčnejše gospodarstvo. Revija predstavlja tudi osrednji vir informacij strokovnjakom v proizvodnji in služi kot priročnik, kadar se pri svojem delu soočajo s strokovnimi izzivi. Svoj izvod dobite pri info pultu.

Srednja prometna šola Maribor

Poslanstvo Srednje prometne šole Maribor je izobraževanje dijakov za poklic logistični tehnik in poklic tehnik varovanja, zato se bodo predstavili s tremi eksperimenti  – UV lučko za preverjanje dokumentov in denarja, termovizijo in detektorjem kovin.